Picture1
Go to: Ga terug naar News & Events
Geplaatst op 23/02/2023

Van Moer chauffeurs werken mee aan het Milestone project van VIL en Universiteiten

Om de werkomstandigheden van beroepschauffeurs te verbeteren en het beroep weer aantrekkelijker te maken, gaan onderzoekers van de UHasselt, KU Leuven en UAntwerpen samen met het VIL de komende drie jaar chauffeurs op verschillende momenten monitoren. Via tal van ingrepen. Zoals het monitoren van stress en vermoeidheid bij chauffeurs. Op die manier pakt het MILESTONE-project pijnpunten aan.

"Zo krijgen de chauffeur en het transportbedrijf feedback tijdens en na de ritten, zodat problemen zowel structureel als tijdens de rit kunnen worden aangepakt", zegt prof. dr. An Neven, IMOB UHasselt.

Deel dit artikel

Europa kampt met het meest nijpende chauffeurstekort in decennia. Het beroep van beroepschauffeur is uitputtend, stressvol en chauffeurs kampen vaak met aanzienlijke gezondheidsproblemen. Het project kan rekenen op een budget van 1,7 miljoen euro uit het geoormerkte projectbudget van het VIL. Met dat budget ontwikkelen en testen de onderzoekers technologische interventies om de moeilijke werkomstandigheden, stress en negatieve gezondheidseffecten bij beroepschauffeurs te verminderen. Daarbij richten de onderzoekers zich op het verbeteren van de gezondheid van chauffeurs, het verhogen van de verkeersveiligheid en de economische meerwaarde die dit alles kan opleveren.

160 chauffeurs gezocht

"We zoeken 160 beroepschauffeurs om komende drie jaar op verschillende momenten te volgen. Zowel chauffeurs die lange- en korte afstandsritten maken als pakketbezorgers. Via een wearable meten we continu hun stress en vermoeidheid en kijken we welke impact dit heeft op hun rijgedrag en (mentale) gezondheid. Door middel van tal van interventies is het mogelijk voor de onderzoekers om tijdens de rit in te grijpen. Zo zullen bestuurders een signaal krijgen wanneer hun stressniveau te hoog is en zullen ze ook gerichte feedback krijgen na hun rit", zegt prof. An Neven, MILESTONE-coördinator aan het Instituut voor Mobiliteit IMOB UHasselt. Een ander type interventie is het aanbieden van hoge intensiteit

Dispatcher volgt mee

Ook transportbedrijven zijn nauw betrokken bij het project. "Het stressniveau en de vermoeidheid van chauffeurs onderweg wordt ook doorgegeven aan het transportbedrijf, waardoor de bedrijven inzicht krijgen in probleemmomenten tijdens ritten en hun langetermijnplanning daarop kunnen afstemmen." Alle toepassingen binnen MILESTONE worden ontwikkeld in nauw overleg met chauffeurs en transportbedrijven met de focus op het verbeteren van de werkomstandigheden van chauffeurs.

"Dit is ook voor transportbedrijven uiterst belangrijk, aangezien zij te maken hebben met ernstige arbeidstekorten en een groot verloop van werknemers. Wij zijn ervan overtuigd dat gelukkige chauffeurs, gelukkige bedrijven maken.” Zegt Stef Claes, projectleider VIL.

Binnen MILESTONE brengen we daarom ook in kaart welke economische impact al deze technologische ingrepen hebben. Verminderen ze het absenteïsme? Zorgen ze voor een veiligere en meer ecologische rijstijl? Dat zijn belangrijke punten die ook de transportbedrijven ten goede komen", zegt Stef Claes, projectleider bij VIL. Trainingsoefeningen, gericht op het verminderen van stress op het werk.

Sterke steun onder chauffeurs

Een van de deelnemende bedrijven aan MILESTONE is transportbedrijf Van Moer Logistics. "Voor ons is dit onderzoek noodzakelijk om de arbeidsomstandigheden van onze chauffeurs verder te optimaliseren. De verkeersdrukte op onze wegen blijft toenemen en we merken dat dit ook gevolgen heeft voor de fysieke en mentale gezondheid van onze chauffeurs. We hebben al enkele spontane aanmeldingen gekregen van onze chauffeurs die willen deelnemen aan het project, wat bewijst dat het draagvlak ook binnen de community groot is", aldus Jo Van Moer, CEO & Founder Van Moer Logistics.

Artikels in de kijker

Menu

Filter
Reset
Department icon
Locatie